Duurzaamheid

Leader status bij Fair Wear

Drie jaar nadat we lid werden van de Fair Wear Foundation mogen we onszelf trots Leader noemen. Deze unieke status toont aan dat we extra inspanningen leveren om eerlijke arbeidsvoorwaarden in de praktijk te brengen. Lees hoe we samen met Fair Wear streven naar het nieuwe normaal: een textielsector met een eerlijke behandeling van de mensen die onze collecties maken.
Fair wear 2022 logo pagina 05

De unieke Leader-status werd nog maar aan drie Belgische bedrijven toegekend. Het is de bekroning na de vele positieve initiatieven die we de voorbije jaren initieerden. Om het resultaat te peilen vonden er onder andere een audit en tevredenheidsenquêtes in onze Turkse fabriek plaats.

De Fair Wear Foundation, waar we sinds 2019 lid van zijn, is een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor betere werkomstandigheden in textielfabrieken in 11 productielanden. De onafhankelijke instantie beoordeelt kledingbedrijven en ondersteunt hen om correcte arbeidsomstandigheden voor textielarbeiders te creëren. In vele productielanden bestaan er in de textielsector immers nog steeds belangrijke risico’s met betrekking tot kinderarbeid, gedwongen arbeid, overmatig overwerk, discriminatie op de werkvloer en een gebrek aan sociale dialoog, arbeidscontracten en leefbare lonen.

De Fair Wear Code of Labour bevat acht elementen, die gebaseerd zijn op de beginselen van de Verenigde Naties en de Internationale Arbeidsorganisatie:

Icoontjes fair wear 2 03

De Fair Wear Foundation controleert regelmatig de implementatie van deze arbeidspraktijken door middel van fabrieksaudits en werknemersinterviews en rapporteert publiekelijk over de evolutie die hierin geboekt wordt. Hiervoor worden Brand Performance Checks gebruikt, onafhankelijke beoordelingen van hoe elk aangesloten merk werkt aan verbetering van de arbeidsomstandigheden in hun toeleveringsketens. Leden worden beoordeeld aan de hand van een aantal indicatoren en op basis van hun scores toegewezen aan een categorie die in het geval van The Woody Group de hoogste is, namelijk 'Leader'. De unieke Leader-status werd nog maar aan drie Belgische bedrijven toegekend.

Fw04
Brand Performance Check 2021

Meer dan een eerlijk loon

Elke werknemer heeft recht op een goed salaris én een fijne werkplek waar ieder zich goed in zijn of haar vel voelt. We willen onze collega’s in onze Turkse fabriek meer bieden dan een minimum loon. Anno 2022 krijgen de werknemers in Turkije een leefbaar loon, dat in lijn is met de door de Turkse vakbond vastgestelde kosten van levensonderhoud. Dit loon wordt steeds geëvalueerd en is onderhevig aan de toenemende inflatie.

In ons Turks productieatelier zijn meer dan 200 mensen aan de slag. Ze worden dagelijks opgehaald door speciaal daarvoor ingelegde bussen. Medewerkers met jonge kinderen kunnen terecht in de privécrèche in het atelier. Vorig jaar konden daar twintig kinderen opgevangen worden, waarvan tien intussen succesvol naar school gaan. Deze dienst is volledig gratis, net als de warme maaltijd die medewerkers ‘s middags in het bedrijfsrestaurant krijgen.
Samen streven we naar eerlijke mode, voor iedereen.

History 02


De Leader-status is niet onze laatste stap in het proces om een correcte en duurzame werkgever te worden die oog heeft voor de wereld waarin we actief zijn. Zo is de groep lid van Close The Loop - netwerk, een initiatief van Flanders DC en Vlaanderen Circulair dat de industrie stimuleert om af te stappen van een lineair systeem en het circulaire model te omarmen.

  • Schermafbeelding 2022 08 17 om 13 24 56
  • Schermafbeelding 2022 08 17 om 13 25 00

“Voor ik hier acht jaar geleden startte, had ik vooroordelen over de textielsector. Maar dit atelier had een goede reputatie en zo kwam ik hier toch terecht. Daar ben ik zo blij om, want dit bedrijf is helemaal anders. Als werknemer word je gerespecteerd: je hoeft geen overuren te doen en er is zelfs een crèche voor collega’s met jonge kinderen. Er is ook veel onderling respect: iedereen helpt iedereen.” GAMZE, printafdeling

“15 jaar geleden was ik hier de allereerste werknemer. De voorbije jaren zag ik het bedrijf groeien en evolueren, en ik groeide mee. Ik hou van mijn job en van de werksfeer. We lachen vaak en veel van mijn collega’s werden vrienden. Belangrijke momenten - verjaardagen, huwelijken of de geboorte van een baby - vieren we samen. Ik werd zelf onlangs mama van mijn tweede kindje. Het is fijn om te weten dat mijn baby straks met me mee kan en goed wordt verzorgd terwijl ik aan het werk ben.” OZGUL, planningsafdeling

  • Schermafbeelding 2022 08 17 om 13 28 00
  • Schermafbeelding 2022 08 17 om 13 27 54
  • Schermafbeelding 2022 08 17 om 13 28 06
Group 2

Werken bij de Woody Group

Goesting om aan de slag bij een bedrijf waar sfeer, kwaliteit en duurzaamheid centraal staan?

Ontdek de vacatures