Duurzaamheid

The Woody Group Social
Report 2021

2021 was voor The Woody Group een actiejaar op vlak van duurzaamheid.
De grote focus lag op ons lidmaatschap bij Fair Wear Foundation.
Lees hier het volledige Sociaal Rapport 2021 van The Woody Group.

The Woody Group Social Report 2020

In 2020 werd de ingeslagen weg op vlak van duurzaamheid verdergezet.
Lees hier het volledige Sociaal Rapport 2020 van The Woody Group.

The Woody Group Social
Report 2019

2019 was voor The Woody Group een actiejaar op vlak van duurzaamheid.
De grote focus lag op ons lidmaatschap bij Fair Wear Foundation.
Lees hier het volledige Sociaal Rapport 2019 van The Woody Group.

Brand Performance Check 2020 The Woody Group

COVID-19

COVID-19 heeft onze vanzelfsprekende levenswijze grondig door elkaar geschud. Ook bij The Woody Group is de impact enorm.
Hoe we hiermee omgaan? Lees hier de COVID-19 maatregelen in detail.

Bij The Woody Group vinden we duurzaamheid een belangrijk gegeven. Als bedrijf proberen we iedere dag opnieuw ons steentje bij te dragen aan een betere wereld. Dit doen we op verscheidene vlakken. Te beginnen bij de keuze van de materialen, de hoogwaardige kwaliteit van het productieproces en het vakmanschap waarmee de bijna 1 miljoen stuks per jaar gemaakt worden.

Ook op ethisch vlak scoort The Woody group hoog. Producten worden in-house geproduceerd in een eigen textielfabriek (Düzce, Turkije) met een productie-oppervlakte van 7000 m². De 275 medewerkers die zich dagelijks inzetten voor de productie van onze collecties worden iedere ochtend thuis opgehaald met een bus en naar de fabriek gebracht. Pauzes worden minutieus gerespecteerd, iedere werknemer krijgt ’s middags een volwaardige maaltijd en ’s avonds worden deze werknemers opnieuw thuis afgezet. En dit alles tegen een méér dan sociaal aanvaardbaar loon.

The Woody Group doet er alles aan om hoogwaardige en kwaliteitsvolle producten af te leveren. Tijdens de eindcontrole passeren alle pyjama’s stuk voor stuk de metaaldetector om te vermijden dat er ook maar één verloren stiknaaldje in de pyjama zou achterblijven.

Maar duurzaamheid reikt voor ons veel verder dan enkel de kwaliteit van onze kledingstukken. We kiezen ervoor om onze collecties te produceren en te distribueren met respect voor mens en milieu. The Woody Group engageert zich om een actieve rol op te nemen op vlak van duurzaamheid binnen de modesector.

Per verkochte pyjama doneren we 10 eurocent aan een initiatief dat ons nauw aan het hart ligt.
We beseffen dat niet iedereen het voorrecht heeft om ’s avonds in een comfortabel bed, met een warme pyjama in een geborgen omgeving te slapen. Bij The Woody Group willen we hier meer op inzetten. Per verkochte Woody-pyjama doneert The Woody Group 10 eurocent aan een mooi initiatief waar we volledig achter staan.

De gesteunde initiatieven kunnen zeer uiteenlopend zijn, maar overkoepelen volgende onderwerpen die The Woody Group nauw aan het hart liggen: kinderen, slaap en dieren.

Onze kledingstukken worden al meer dan 25 jaar geproduceerd met respect voor elke persoon die betrokken is in het productieproces.
The Woody Group ging dit jaar een samenwerking aan met Fair Wear Foundation (FWF), een onafhankelijke organisatie die samenwerkt met producenten, fabrieken, kledingmerken, NGO’s en overheden om de werkomstandigheden in de textielindustrie te verbeteren. Deze organisatie zal ons productieproces volledig doorlichten om na te gaan of de FWF gedragscode gerespecteerd wordt.

Brand Performance Check 2019 The Woody Group

De gedragscode bevat 8 internationale normen die gerespecteerd moeten worden: geen dwangarbeid, geen discriminatie, recht op een gezonde en veilige werkplek, vrijheid van vakverenigingen en collectieve onderhandeling, geen buitensporig overwerk, het recht op een legaal arbeidscontract en een leefbaar loon.

Het hoofdkantoor en de designerafdeling van The Woody Group ligt in Gent, aan de rand van het stadscentrum. Het productiehuis ligt in Turkije, waar onze collecties worden geproduceerd in onze eigen textielfabriek met een oppervlakte van 7000 m².

Voor een klein deel van onze productie (zo’n 10 %) doen we beroep op externe leveranciers in China en India. Hierbij kiezen we voor producenten die gecontroleerd werden door de Fair Wear Foundation of die bereid zijn om zich alsnog te laten controleren.

Bij The Woody Group zijn we ons bewust van de impact van de mode-industrie op het milieu. We engageren ons dan ook om als Belgisch bedrijf een actieve rol op te nemen op vlak van duurzaamheid binnen de modesector.
Dit jaar stapten we in het Close-The-Loop-Traject van Flanders DC en Vlaanderen Circulair. Dit platform wil de mode-industrie stimuleren om af te stappen van een lineair systeem (take-make-waste) en het circulaire model te omarmen: hierbij wordt gefocust op kledij met een lange levensduur en het vermijden van afval.

We produceren kledingstukken van hoge kwaliteit, zodat deze jaren kunnen meegaan. Er wordt voornamelijk gewerkt met zuivere single-jersey katoen dat in Turkije gebreid, gestikt en verpakt wordt. Het ondergoed van de Woody-collectie is bovendien Oeko-tex gecertificieerd waardoor de garantie op gebruik van schadeloze stoffen gewaarborgd is. De textielprints van de Woody-dieren worden in België gemaakt met inkten op waterbasis, veilig voor mens en milieu.

Om de productie van plastic te beperken, deden we reeks enkele concrete aanpassingen:

  • De prijslabels worden sinds kort op FSC-papier gedrukt
  • We kiezen zoveel mogelijk voor gerecycleerd karton als verpakkingsmateriaal
  • De grijze Woody-rugzakjes die je vaak krijgt bij aankoop van een pyjama, worden vervangen door milieuvriendelijkere exemplaren: de nieuwe donkerblauwe rugzakjes zijn gemaakt uit gerecycleerde petflessen
  • De verpakkingsdoosjes van het Woody-ondergoed werden aangepast naar een milieuvriendelijkere versie
  • We vervingen de plastic Woody-tandenborstels, die je vaak cadeau krijgt bij aankoop van een pyjama, door ecologische bamboe tandenborstels
  • Plastic gadgets die vroeger werden meegegeven bij aankoop van een Woody-pyjama (ballonnen, sleutelhangers…) werden vervangen door een bijdrage van 10 eurocent aan een goed doel